Monday, May 27, 2013

Teater: Gula-Gula Kapas.

Pementasan teater? 


"Teater akan menjadi tempat yang indah bagi  orang yang mabuk dan kesepian. 
teater merupakan satu tindak budaya, bukan tempat untuk melarikan diri 
ataupun mencari ketenangan diri..." - Peter Brook.Alhamdullilah Alhamdullilah Alhamdullilah, segalanya selesai pada 16 Mei 2013 yang lalu. bila cakap pasal; teater, mesti semua orang rasa macam, woahh. teater? bestnya! yeah. memang best. tapi, macam biasa. bila latihan berkumpulan ni, tak semua orang dapat bagi komitmen 100 peratus. termasuk lah akuu. kadang-kadang, ada banyak benda yang tak dapat nak dielakkan daripada berlaku. untuk itu, aku minta maaf sebanyak-banyaknya. my bad. my mistakes
Gula-gula Kapas. nama kumpulan kami yang macam omey-omey-angat tu kan, macam biasa. hasil idea aku yang terlontar secara spontan dikala otak tengah bergerak perlahan. yalah, mana taknya, kena bagi nama kumpulan on da spot. sangat tak prepare. randomly choose lagipun. oh, teater ni merupakan salah satu tugasan (assignment) yang diberi oleh pensyarah, memandangkan subjek PGT203 ni tak ada final exam.. nak A! hehe.
okay, teater kami ni diadaptasi dari sebuah filem Indonesia, Sang Pemimpi, hasil cadangan aku juga. kriteria filem perlulah mempunyai nilai-nilai positif dan lebih kepada pendidikan. boleh jugak kalau nak buat jalan cerita lain, yang penting kena ada pengajaran dan nilai, dan kami sebulat suara memilih tajuk teater --Sampai Mimpi. ada lima buah kumpulan yang bertanding: Kapas Di Gigi Bulan, Merpati Terbang Sejoli, Bila Bunga Di Petik Orang, Setia Hujung Nyawa, dan Gula-Gula Kapas.

 


alamak, sinopsis cerita lupa nak letak. nanti ye? tunggu sambungan entri kali ni. paling penting: siapa yang menang? haa, tungguuu ................No comments: