Friday, June 22, 2012

Mimpi | U L A R .

sejak dua menjak nie , mimpi aku asyik bukan-bukan je . selalunya sebelum tidur , aku akan pergi basuh muka , basuh kaki , or whatever lah yang perlu , kan ? doa pun selalu baca . tapi , mungkin dah rezeki aku dapat mimpi yang pelik-pelik nie , so , meriahh je la tidur malam aku , kan ? hm , kadang-kala , terlajak tidur entah sampai pukul berapa-berapa . al maklumlaa , bilik aku kat sini , sejuk . overseaaa katanya . EH ? 




oke , macam nie . kebelakangan nie , aku banyak kali jugak lah mimpi haiwan yang takde tangan , takde kaki , iaitu ---------------------------------------------> ular . so , tadi aku try lah google , apa maksud mimpi ular-ular nie segala bagai . tak boleh nak percaya sangat , tapi .. cukup lah sekadar untuk pengetahuan je , takde lah sampai aku taksub sangat . and aku ada jugak tanya kat someone , trusted people (:









first :
aku mimpi , aku jumpa banyak sangat ular . aku nak jalan pun tak boleh sebab kiri kanan aku penuh dengan ular . siapp ada ular tedung lagi , get ready nak patuk aku . then , kat atas kepala aku ada pokok rendang , tapi , kat pokok tuh pon penuh dengan ular . sampai aku rasa tak tahu nak buat apa . tapi , last-last aku terlepas jugak , sebab ... entah , aku pun tak ingat macam mana . hm , biasalah , mimpi kan ? macam-macam boleh jadi . mimpi kan mainan tidur . and mimpi nie jadi dua tiga kali jugak lah . aduh , letih . and now takde pulak mimpi macam tu lagi .




second :
baru je beberapa hari yang lalu . aku mimpi ada ular masuk dalam rumah . rumah aku laa kan . memang jelas lah aku nampak ular tuh , and then aku tak ingat apa yang berlaku . dia tak patuk aku , tak buat apa-apa pun , aku just cuba halau ular tuh keluar je ...





dari blog tuh kata : 

Tafsiran mimpi mengenai ular :

- Jika bermimpi digigit ular, maka pertanda akan mendapatkan pasangan hidup.
- Jika bermimpi melihat ular yang banyak, maka pertanda akan mendapatkan kebahagiaan yang tak terduga.
- Jika bermimpi dikejar ular, maka pertanda ada seseorang yang mencintai Anda.
-Jika bermimpi melihat ular masuk rumah, maka pertanda akan kedatangan tamu yang membawa kebahagiaan.
- Jika bermimpi dililit ular, maka pertanda akan melaksanakan hajat.


tak boleh nak percaya sangat , okay ?


Dalam tafsir Ibnu Sirin, mimpi ular berarti ada orang yang memusuhi kita dan kita harus berhati-hati dalam menghadapi musuh tersebut sama ada kita ketahui atau pun tidak.






so , mana-mana pun aku search , antara dua tu . antara akan dipinang , haha . aku type aku sendiri gelak . apakah ? and antara akan menerima something yang buruk . means disihir atau apa-apa . Tapi , apa pun , doa banyak-banyak , mintak lah kat Allah supaya terhindar dari segala benda-benda buruk macam tu . 




apa pun rasionalnya , mimpi hanyalah mimpi . sebagai mainan tidur semata-mata . tapi , kalau ia benar-benar berlaku , means mimpi tuh boleh jadi satu petanda either it is good or not . Wallahualam . Sesungguhnya aku hanyalah insan biasa , yang sering saja didatangi pelbagai dugaan . kalau aku kuat , means menang lah aku . kalau aku lemah , means , kalah lah aku ...... :) 








mimpi tetap mimpi , hee , sweet dreams katanyaaa . EH ?







2 comments:

♥ Nana BamBam ♥ said...

tapikan ade 1 ustaz tu cakap, kalau mimpi ular nie maknanya ade orang nak hantar sihir..x tahu betul atau pon x... wallahualam...

cik Leaa said...

@nanabambam : ye , memang pon . ada jugak yg cakap macam tu . tapi , nak buat macam mana , kita tak tahu apa niat orang kan ? berdoa banyak-banyak Kat Allah agar dilindungi dari segala benda tak baik nie. insyaALLAH (: